Skönt grönt

14 Mar

Detta bildspel kräver JavaScript.

Grönt symboliserar tillväxt, harmoni, fräschör och fertilitet och antyder stabilitet och uthållighet.
Färgen anses göra individen öppen för drömmar – folk som inte minns sina drömmar brukar tycka illa om grönt! Gröna toner stimulerar ömhet och generositet och har också en tröstande verkan.
Grönt, i motsats till rött, betyder säkerhet, det är till exempel färgen för fri passage i vägtrafik.

Och på tal om grönt: det är dags för er som sa er ha goda vegetariska recept att langa hit dom nu!

Källa: Wikipedia med mera.

Annonser

10 svar to “Skönt grönt”

  1. Kristin 14 mars, 2011 den 14:46 #

    Jag tillhör nördarna som gillar potatis- och purjolökssoppa rätt mycket, men det är ju rätt vanligt så det kanske du har redan?

    • Linda 14 mars, 2011 den 15:16 #

      Ja, den klubben är jag redan med i. Vi åt det innan helgen. Fast då hottade jag till det med lite chili i. Inte alls detsamma men om man inte kallar det potatis- och purjolökssoppa så funkar det nog…

  2. Elisabet Lindblom 14 mars, 2011 den 16:12 #

    jag känner mig så träffad! Här kommer ett långt inlägg med tre favoriter:

    1)
    Aloo Gobhi (Potatiskål)

    5 potatisar
    1 blomkålshuvud
    5 msk olja (eller lite mindre)
    1-2 tsk spiskummin
    ½ tsk mald koreander
    1 tsk gurkmeja
    1 tsk cayennepeppar
    1 tsk salt
    mald svartpeppar
    chilipulver

    Brut blomkålen i mindre bitar (ganska små) och lägg i blöt. Låt det ligga i 20-30 min.

    Skala, tärna potatisen. koka tills den är mjuk.

    Hetta upp oljan i en gryta, lägg i blomkålen och sjud.

    När blomkålen är mjuk ska man lägga i potatisen och kryddorna och röra runt.

    Äts med t.ex. ris eller bulgur. Man kan också ha flera grytor (t.ex. dal, linsgryta) samtidigt. Då blir det lite mer fest (och protein).

    2)
    Dal

    1½ dl röda linser
    3-4½ dl vatten
    Koka med en tesked gurkmeja tills linserna är klara.

    Lägg samtidigt 2 tsk olja i en gryta. Hacka och fräs 1½ tomat och ½ lök. Lägg i ingefära och vitlök (måste tyvärr säga enligt smak, eftersom receptet är från en indisk kvinna som inte gav så exakta mått. Men kanske en klyfta vitlök och ingefära så det vägs upp?) och lite chilipulver. Man kan också ha i spiskummin och koreander efter smak. När det har fräst ihop sig till en gegga häller man i linserna och vattnet som de kokade i. Man kan också avrunda med lite smör.

    3)
    Kesolasagne

    3 gula lökar, hacka
    3 morötter, riv
    3 vitlöksklyftor (fast vi brukar ta 1 eller högst 2)
    olja
    1 paket tomatkross
    2 msk tomatpuré
    1 tärning grönsaksbuljong
    500 g keso
    örtkrydda
    peppar
    (2-3 tomater)
    lasagneplattor
    ost

    Fräs lök, vitlök och morötter i olja. Häll i kross, puré och kryddor. Koka i 5-10 min. Varva plattor, tomatröra och keso i lämplig form (vi brukar hälla i keson i tomatröran och blanda så blir det enklare och mindre pilligt). Avsluta med tomatröra (och om ni vill skivade tomater) och riven ost. Om det inte är så blött kan man hälla på lite extra vatten, man får känna in det där…
    Grädda i 200 grader tills plattorna är mjuka och osten ljusbrun.

    • Linda 14 mars, 2011 den 18:10 #

      Wow, vilka häftiga maträtter!!
      Tack, Elisabet.

  3. maria. 14 mars, 2011 den 16:13 #

    tips är att köpa lite olika bönor på alibaba och koka och sedan frysa in. sjukt enkelt och sjukt mycket godare än köpta på burk/tetra. tar lite tid men inte överdrivet. med dessa kan du sedan göra det mesta. chili sin carne, soppor, hummus, biffar, andra röror m.m m.m. det är ju bra att ha en bönröra till maten för att få i sig protein. mixa dem eller behåll hela och blanda med kryddor, olivolja, vinäger, lite honung är gott eller citron. rödbetsbiffar är ju tokgott, med bulgur och rödkålssallad. tabouleh med en god bönbiff/rotsaksbiff till. linssoppa. svampsoppa. lasagne med keso och spenat (och tomatsås och sån där vit man brukar ha) haha. massa mat utan recept blev det visst. lycka till!

    • Linda 14 mars, 2011 den 18:10 #

      Haha, ja, massa mat utan recept. Men det går också bra!
      Fast… jag skulle vilja ha lite knep på bönbiffar – hur får man dom att hålla ihop?!

      • Elisabet Lindblom 14 mars, 2011 den 18:49 #

        ägg och havregryn brukar jag ta…

      • maria. 14 mars, 2011 den 22:57 #

        mosad potatis tycker jag brukar fungera bra. men ägg och ströbröd är också bra. och sen inte för mycket stora bitar i. ganska mixade bönor, som blandas med gaffelmosade. om du ska göra falafel och fritera har jag lärt mig av en libanesisk kompis och fd. arbetskamrat att man behöver ett speciellt falafelverktyg som pressar ihop kikärtsmassan ordentligt. annars blir det bara smul i oljan. men det är ju värt ett försök utan det där verktyget 🙂

  4. ks 15 mars, 2011 den 00:12 #

    haha. OM linda känner till potatis och purjolökssoppa. haha

    • Linda 15 mars, 2011 den 07:46 #

      Potatis- och purjolökssoppa äter jag alltid andaktsfullt samtidigt som jag tänker på dig… Jag tänker mycket på dig!
      🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: