Man orkar inte mer än man orkar

9 Maj

Förra veckan var jag vansinnigt trött, matt och liksom tömd på kraft. Musklerna gick i strejk. Och leendet ville inte orka upp till ögonen. En sån kväll slog jag på måfå upp en sida i boken ”Andrum” och började läsa…

Att inte orka, inte hinna, inte räcka till. Att vilja mycket och vilja väl, att slita och anstränga sig – och ändå gå med dåligt samvete för det som blir halvdant gjort eller ogjort. Här är några ledtrådar till vad man kan göra, när man upplever sin otillräcklighet:

Inte ytterligare pressa sig och be om mer kraft – utan hejda sig och besinna vad som är mest nödvändigt, vilka resurser man faktiskt har och hur de bäst förvaltas. Skydda sitt samvete för falska skuldkänslor och människors anklagelser genom att slå fast vissa fakta, t ex:

 • Att man inte kan vara på två ställen samtidigt. När man gjort sitt val, må man helhjärtat vara där man för ögonblicket är och odelat göra det man gör.
 • Att man inte kan vara alla till lags. Hur man än vänder sig och vad man än gör, kommer alltid några att bli besvikna och anklagande.
 • Att man inte orkar mer än man orkar. Kraft och hälsa är gåvor som ges oss i olika grad – ingenting som vi själva kan skapa eller råda över.
 • Att Gud och ingen människa är ens domare. Han ensam känner våra livsvillkor och valmöjligheter. Han vet hur olika våra erfarenheter är, hur skilda våra vägar ser ut.

(Margareta Melin)

Annonser

Ett svar to “Man orkar inte mer än man orkar”

 1. Linda 11 maj, 2011 den 22:31 #

  Så klart.
  Solklart.
  Kristallklart.
  Klart som korvspat.

  Och bra sagt. Bra läst. Bra skrivit, m & j.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: