Guds rikes ambassad

23 Nov


Det här är syster Marianne. För 57 år sedan, när Marianne var 29 år gammal, blev hon den första kvinnan att avge klosterlöften inom Svenska kyrkan. Ytterligare ett par systrar anslöt sig de följande åren, och Den Helige Andes orden kom så småningom att finns sin plats i Alsike, utanför Uppsala.

Idag är syster Marianne 86 år, och hon lever fortfarande i Alsike kloster tillsammans med syster Ella och syster Karin.


Men de tre nunnorna är inte ensamma – de har huset fullt. Sedan 1978 har klostret nämligen varit en tillflyktsplats för flyktingar i nöd. Det var inget systrarna hade planerat för. De visste ingenting om flyktingars situation i Sverige, och det stod inget om härbärgeverksamhet i klostrets visionsdokument. Istället var det en slags Guds vision, som blivit nunnorna given. En dag blev de helt enkelt tillfrågade om de kunde bereda plats åt en familj från Turkiet som behövde skydd. En av systrarna beskriver det som en kopernikansk revolution att bli omvänd från villfarelsen att Sverige tar väl hand om alla människor.


I november 1993 bor det omkring 40 barn och vuxna på klostret. Många av dem har flytt från helvetet på balkan. Men det svenska invandrarverket har ännu inte insett brutaliteten i det krig som ännu pågår i det forna Jugoslavien. De gömda flyktingarna anses inte ha rätt att vistas i Sverige. Inte ens i ett lantligt kloster som lever på privata gåvor och eget arbete.

Imorgon är det 18 år sedan polisen genomförde en razzia mot Alsike kloster som fick hela världen att häpna över det svenska samhällets brist på moral. I Sverige blåste denna skandal över alldeles för fort, men tack vare en P3-dokumentär kan minnet hållas vid liv. Lyssna och upprörs, medan du står och diskar eller cyklar till jobbet.

För vi behöver uppröras, eftersom vårt samhälle inte verkar ha blivit mer kärleksfullt när det kommer till migrationspolitiken. Men vi behöver också de goda exemplen, som visar på en väg som inte landar i cynism.

Systrarna på Alsike kloster är sådana vackra vittnesbörd. Jag tror att de har mycket att lära oss om tillbedjan, frustration, förtröstan och vrede. Och hur talat om Guds rike verkligen kan bli på blodigt allvar.

Och tänk att allt började med en ung kvinnas förbehållslösa ja till Gud.


Mer om systrarna på Alsike:

  • Missa inte den vackra filmen här ovan, som ger en bra bild av livet på Alsike.
  • Vännen Maja besökte Alsike under en vecka i somras, och har skrivit om detta här och här.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: