Motgift

31 Jan

Jag citerar:

”I den sjätte timmens bön, som läses mitt på dagen till minne av Kristi korsfästelse och lidande på korset och till åminnelse av dem som satt sitt hopp till hans nåd, finns en bön av den helige Basilus, som för mig är ett starkt uttryck för den kristna berättelsens syn på styrka, offer och förlåtelse.
Herre och Gud, Du allt skapats Danare, Du som av Din nåds outtömliga godhet sände ned Din Enfödde Son, vår Herre Jesus Kristus till vårt släktes frälsning och som genom Hans ärevördiga Kors utplånade våra synders handskrift och så besegrade mörkrets herravälde och makt; mottag Du själv, o människoälskande Härskare, denna tacksägelse- och bönetjänst från oss syndare. Bevara oss från alla ödeläggande och mörka försyndelser och från alla våra synliga och osynliga fiender, som söka vårt fördärv. Nagla vårt kött vid Din fruktan och låt icke våra hjärtan vika av till onda ord eller tankar. Men såra våra hjärtan med Din kärlek, så att vi alltid, skådande till Dig och alltid ledda av Ditt ljus, i Dig må se det ouppnåeliga och alltid närvarande ljuset. Så skola vi till Dig, Du evige Fader och till Din Enfödde Son och till Din allraheligaste och gode och livgivande Ande, uppsända bekännelse och tacksägelse. Nu och alltid och i evigheters evighet. Amen.

En av hemligheterna i denna sortens bön ligger i upprepningen. Den är som en medicin, ett motgift, som måste inmundigas regelbundet för att hålla sjukdomen, de förrädiska berättelserna och myterna om styrka och rättfärdighet, stången. Hur många Herre Jesus Kristus, förbarma dig måste jag be för att våga se verkligheten som den är?”

Magnus Nordqvist, NOD 4 – 2011

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: